Menu Close

Vukovar – obilježavanje Dana sjećanja

Među braniteljskim udrugama iz cijele Hrvatske, u Vukovar su na obilježavanju Dana sjećanja i ove godine bili Škverski dragovoljci Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, Senka Bilić, Dalibor Radmilo, Damir SršenAnđelko Marinović, Damir Mravak, Nenad Tomić, Zdravko Malkić, Ivica Usanović, Damir Tomaš, Robert Barač, Branko Periša, Ivan Čalo, Ante Brajković, Ivica Čilaš, Marinko Čilaš, Željko Uvodić, Pero Jurić, Mate Mušac, Petar Meštrov i član Udruge, novinar Slobodne Dalmacije Joško Dadić.

Uz posjet Vukovaru, pripadnici Udruge veterana Domovinskog rata, pet dana su proveli  u Baranji. Spavali su u mjestu Suza, u pansionu Piroš čizma. Odatle su, osim u Vukovar, posjetili i Kneževe Vinograde, Batinu, najistočnije mjesto Hrvatske., na tromeđi sa Srbijom i Mađarskom, u sklopu projekta „ Širenje institucionalnih usluga za branitelje i članove obitelji“, sufinanciran od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

U Batini, škverani su posjetili  spomenik Crvenoj armiji „Pobjeda“, rad akademskog kipara Antuna Augustinčića, podignut 1947. godine na mjestu najžešćih borbi, tzv. „krvavoj koti 169“, gdje je poginulo 1.297 sovjetskih  boraca.

No, prije svega, škverski branitelji iz UVDR-a Brodosplit htjeli su vidjeti Batinski most, jer je 3. srpnja 1991. godine preko njega počela otvorena srpska agresija agresija na Republiku Hrvatsku.

Naime, tada je iz Beograda je preko Vojvodine na hrvatsko-srpsku granicu stigla oko 80 kilometara duga kolona vojnih vozila JNA. Preko 60 tenkova i 40 oklopnih transportera JNA ušlo je u Baranju, praćeno vojnicima i rezervistima JNA, te srpskim dragovoljcima i četnicima, prešla je Dunav preko mosta kod Batine i s područja Vojvodine ušla u Baranju, gdje su ih dočekali domaći četnici “krajišnici” čiji su “štabovi Teritorijalne obrane” bili spremni za zajedničke akcije protjerivanja svih nesrba. Otvorena agresija uslijedila je nakon razdoblja takozvane “tihe okupacije”.

U sklopu proekta psihosocijalne rehabilitacije i  terapije, škverani su posjetili i Šarengrad, te na njihovom imanju supružnike, umirovljenike Mariju i Josipa Ivanković.

U okviru projekta Širenja institucionalnih usluga za branitelje, članovi UVDR-a Brodosplit, posjetili su i obišli vinariju Obiteljskog podruma Josić u Zmajevcu te vinariju Piroš Čizma u slikovitom baranjskom mjestu Suza.

Obilježavanje Dana sjećanja medijski popraćeno od strane Dalmacija danas

LINK1 i LINK2

Posted in OBAVIJESTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *