Menu Close

U subotu kreće četvrta ovogodišnja akcija Boranke

Održat će se na području splitske Korešnice., Autor D.D. Petak, 8.10.2021

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, organiziraju ove subote još jednu, 27. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Četvrta ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje Boranka, održat će se u subotu, 9. listopada na području splitske Korešnice (naselje Žrnovnica).

Lokacija požarišta nalazi se na zavoju, cca. 500 metara niže od Auto centra Teo u Žrnovnici, a točnu lokaciju možete naći na mapi.

Akcija počinje u 10:00 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi Prometa koji kreću sa splitskog terminala u Sukoišanskoj u 9:00 sati.

Na akciji će tako domaćini svim volonterima biti splitski izviđači iz Skautskog kluba „Split“ i Skautskog kluba „Marjan“, a u pošumljavanju će sudjelovati i branitelji iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata „Brodosplit“, planinari iz Planinarskog kluba Split, učenici Komercijalno-trgovačke škole Split, zaposlenici tvrtke Philip Morris i čak stotinjak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora Boranke. Kao i posljednje dvije godine, volonterima Boranke će se na ovoj i idućoj akciji priključiti i pripadnici Hrvatske vojske iz redova Hrvatske ratne mornarice.

Svi ostali zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obavezna obzirom da je broj mjesta ograničen.

Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće.

Boranka je najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

U organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje.

HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, organiziraju ove subote još jednu, 27. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije

Više informacija možete pronaći na linku:

Dalmacija danas