Menu Close

Sutra je četvrta Boranka, pošumljavat će se Korešnica. Volonteri, javite se, osiguran je i prijevoz

Piše I.B., 8. listopada 2021.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, organiziraju ove subote još jednu, 27. po redu akciju pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Četvrta ovogodišnja akcija pošumljavanja u sklopu kampanje Boranka održat će se u subotu 9. listopada na području splitske Korešnice u Žrnovnici.

Akcija počinje u 10 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi Prometa koji kreću sa splitskog terminala u Sukoišanskoj u 9 sati. Riječ je o najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta koja je potekla upravo iz Splita, a u međuvremenu se proširila i na ostale dalmatinske gradove.

Domaćini svim volonterima bit će splitski izviđači iz Skautskog kluba „Split“ i Skautskog kluba „Marjan“, a u pošumljavanju će sudjelovati i branitelji iz Udruge dragovoljaca Domovinskog rata „Brodosplit“, planinari iz Planinarskog kluba Split, učenici Komercijalno-trgovačke škole Split, zaposlenici tvrtke Philip Morris i čak stotinjak zaposlenika Raiffeisen banke, glavnog sponzora Boranke.

Kao i posljednje dvije godine, volonterima Boranke će se na ovoj i idućoj akciji priključiti i pripadnici Hrvatske vojske iz redova Hrvatske ratne mornarice.

Svi ostali zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obavezna s obzirom na to da je broj mjesta ograničen.

Svim volonterima osiguran je besplatan prijevoz do i s lokacije pošumljavanja, sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda za piće, sendviči i voće.

U organizaciji Boranke sudjeluju brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor same sadnje. HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja. Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat i opremu za sadnju te ostalu logistiku, Grad Split osigurava besplatan prijevoz volontera autobusima, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su volonterima u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode.

Boranku kao pokrovitelji podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Glavni sponzori, simbolično nazvani Glavni PoBORitelji ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel i FINA.