Menu Close

Škverski dragovoljci pohodili Baniju

24/04/12 – Jedna od glavnih zadaća Udruge veterana Domovinskog rata ” Brodosplit” očuvanje je istine i svetinja Domovinskog rata, te već devetu godinu za redom hodočaste Hrvatskom. Nakon prošlogodišnje posjete Gradu heroju na 20. godišnjicu pada, članovi udruge ovaj vikend hodočastili su Banijom.


Njihovi domaćini bili su pripadnici udruge “Crne mambe” koje je predvodio predsjednik Ivica Šafarić – Ninja, udruge “Gromovi” s predsjednikom Milom Krištom i suborci iz ŠD “Omega” na čelu s Zvonimirom Tubićem – Tubom.
Nakon sv. mise u kapelici 2. gardijske brigade, u petrinjskoj vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” , koju je predvodio kapelan 2. gardijske brigade don Milenko Majić domaćini su goste upoznali s ratnim djelovanjima u Domovinskom ratu na područjima Petrinjske Gore, Glinske Poljane i Farkašića. U zajedničkom obilasku položeni su vijenci i zapaljene svijeće na četiri spomen – obilježja, herojski poginulim suborcima. Nakon hodočašća domaćini su priredili druženje u svojim prostorijama u selu Novi Farkašić koje je potrajalo do kasno popodne.


Na povratku u Split zapaljena je i svijeća na mjestu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama.
Ovim putem članovi Udruge veterana Domovinskog rata “Brodosplit” još jednom zahvaljuju svojim domaćinima, posebno suborcu Borisu Jacoviću i iskreno se nadaju skorom zajedničkom susretu.