Menu Close

Škverski branitelji hodočastili Istrom

Nakon Međugorja, Vukovara, Livna i Bleiburga, članovi Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, uz pomoć Županije splitsko- dalmatinske i Grada Splita, od 29. do 31. svibnja posjetili su Istru.
Devedeset članova Udruge posjetilo je Medulin, Brijune, Fažanu – crkvu sv. Kuzme i Damjana, Vodnjan – crkvu sv. Blaža, Pulu – Arenu, Rijeku – crkvu Gospe Trsatske, jedno od najstarijh hrvatskih marijanskih svetišta, te Fužine.
Izdvojiti nešto sa ovog zanimljivog i nadasve poučnog puta škverskih branitelja vrlo je teško. Ipak valja spomenuti Zbirku sakralne umjetnosti u crkvi sv. Blaža u Vodnjanu gdje se među mnoštvom slika, relikvija, liturgijskog ruha i posuđa nastalih od 14. do 19. stoljeća nalaze i privlače posebnu pozornost vodnjanske mumije (corpi santi). Tijelo sv. Nikoloze, benediktinske opatice umrle u Veneciji 1512. godine smatra se najsačuvanijom mumijom u Europi, a odgovora, kako su se tijela koja nisu balzamirana očuvala do danas (najstarije datira s kraja 12. stoljeća), za sada još nema.
Nacionalni park Brijuni – hrvatski biser sjevernog Jadrana, plijeni ljepotom škrapa, plaža, prostranih livada, gajeva, drvoreda, mediteranskog i suptropskog raslinja koje skrivaju tragove prapovijesnih vremena, ilirsko- histarskih do bisera antike, srednjovijekovnih ostataka, te okružja ladanjskog tipa s početka XX. stoljeća koja potvrđuju da se život na Brijunima intenzivno odvijao od II. do XIV. stoljeća, pa do danas.
Izdvajamo baziliku sv. Marije iz V. stoljeća i maslinu zasađenu negdje u IV. stoljeću poslije Krista, jednu od najstarijih na Sredozemlju. Važan i radostan događaj za članove ove Udruge dogodio se posjetom crkvi sv. Germana, na čijoj preslici ni zvona nema, koja je tako tužna i prazna s ponekom kopijom slavne prošlosti , na žalost roda Hrvatskoga. Međutim čim kročiš u njeno okrilje osjetiš snagu duha i glas Božji, pogotovo što je don Vjenceslav Kujundžić, prijatelj i suputnik članova naše Udruge, u crkvi održao sv. misu, koja ni u njoj, a ni u ostalim crkvicama NP Brijuni nisu česta pojava.
Na kraju puta članovi Udruge molili su u crkvi Gospe Trsatske koju je 8. lipnja 2003. godine na svom trećem pastoralnom pohodu Hrvatskoj i jubilarnom stotom izvan Italije posjetio papa Ivan Pavao II, ispred koje stoji prva skulptura na svijetu posvećena Papi, a otkrivena nakon njegove smrti. Upriličen im je i doček u kapeli Zavjetnih darova gdje su izmijenili darove.
Sa svojih putovanja članovi ove Udruge pronose i donose mir i dobro prožeto istinskom ljubavlju za svojom Domovinom i vjerom u Boga.