Menu Close

Škverani su prvi ustali protiv “balvan revolucije”

16/10/11 – U povodu 21. godišnjice osnutka II policijskog bataljuna poznatijeg kao “škverski bataljun”, što je i ujedno dan Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, u nedjelju 16. listopada 2011. godine, u dvorani škverskog muzeja održan je svečano-izvještajni Sabor UVDR-a Brodosplit kojim je predsjedao čelnik Udruge Goran Zlopaša.
Zlopaša je istaknuo da će ova Udruga, dok je on na njenom čelu nastaviti započeto, a to je briga za branitelje, ulaganje u mlade, te njegovanje i čuvanje digniteta Domovinskog rata.


Nakon Sabora nazočni članovi položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih mučenika u Brodosplitu, te odali počast svim poginulim i umrlim suborcima, a posebno generalu Blagi Zadri koji je prije 20 godina poginuo u obrani Vukovara.


Naime, 16. listopada 1990. godine, škverani su kao odgovor na tzv. “balvan revoluciju” ustrojili bataljun pričuvnog sastava MUP-a, i od 18. siječnja 1991. godine djelovali na području Grada Splita i šire. Ova postrojba bila je i temelj 114. brigade HV-a čije je prvo zapovjedništvo također bilo u Brodosplitu, a iz nje su kasnije iznjedrene 158. brigada HV-a i 6. domobranska pukovnija.