Menu Close

Škverani obilježili 30. godišnjicu osnivanja 114. brigade ZNG, prve pričuvne brigade u RH

Dana 01. lipnja 2021. godine u splitskom brodogradilištu svečano je obilježena  30. godišnjica osnutka 114. brigade HV, prve pričuvne brigade Zbora narodne garde u Republici Hrvatskoj.

Kao i prije 30. godina pripadnici 1. bojne 114. Brigade ZNG, poznatijeg kao „ škverski bataljun „ okupili su se ispred zgrade prvog zapovjedništva gdje danas stoji spomen- ploča kao podsjednik na dane ponosa i slave, te mjesta osnivanja ove slavne brigade.

U svečanom mimohodu krenuli su u «  Park hrvatskih mučenika « na spomen obilježje, položili cvijeće i zapaliti svijeće za dvadesetoricu  poginulih suboraca u Domovinskom ratu- radnika « škvera « koji su zajedno s njima 1990. godine krenuli u obranu i stvaranje Domovine.

Cvijeće su položili Dalibor Radmilo, Ivan Čalo i Ivica Usanović, a svijeću je zapalila Senka Bilić.

U ime Brodosplit d.d. obilkježavanju su nazočili savjetnik uprave za korporativnu sigurnost. Boško Ramljak te direktor koorporativne sigurnosti  Ivica Sinovčić.

Nazočnima se s par prigodnih riječi obratio Goran Kosor– predsjednik Udruge, a molitvu je predvodila Senka Bilić.

Škverski dragovoljci kao i uvijek sjetili su se svojih prvih zapovjednika, Stipe Bilokapića i Ante Čatlaka, kojem je sutra 11. godišnjica smrti, te će delegacija „škverskog bataljuna“ otići do šibenskog groblja Kvanj položiti cvijeće i zapaliti svijće legendarnom prvom zapovjedniku 114. Brigade ZNG.

Posted in OBAVIJESTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *