Menu Close

Psihoedukativne radionice

„Prošla je već godina…“

U prostoru Udruge veterana Domovinskog rata „Brodosplit“ već godinu dana provodimo psihoedukativne radionice u sklopu projekta “Širenje institucionalne usluge za branitelje i članove obitelji“, koji je financirala Europska unija iz Europskih socijalnih fondova. Cilj  projekta je povećati kvalitetu života hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji putem programa namijenjenog podizanju samopouzdanja i programa radne terapije koji uključuje edukaciju te resocijalizaciju branitelja i članova obitelji.

Visoko postavljeni cilj navedenog projekta, za mene kao voditeljicu, bio je profesionalni izazov, ali i čast i privilegij. Uz snažan osjećaj odgovornosti prema hrvatskim braniteljima i, priznajem, početnoj tremi, „led“ smo probili uvodnom radionicom, kojaje održana 18.veljače 2020. godine. Uspostavili smo pravilo kruga, pravilo slušanja, pravilo uvažavanja drugih, pravilo aktivnog sudjelovanja i najvažnije pravilo – pravilo povjerenja: ono što izgovorimo na radionicama ostaje među nama!

Od utorka do utorka sudionici grupe, iako je većini ovaj „rad na sebi“ bio nepoznanica, sve otvorenije su izražavali svoje stavove, razmišljanja, osjećaje i misli, spremno radeći u parovima, manjim ili većim skupinama, popunjavajući ankete i evaluacijske upitnike i općenito izvršavali sve postavljene zadatke. U suradničkom i prijateljskom okružju osjećala sam se dobrodošla! Hvala vam svima na tome!

Svaka od provedenih radionica bila je usmjerena na međusobnu suradnju, osnaživanje grupne kohezije, spoznavanje sebe i drugih, jačanje samopouzdanja i samopoštovanja, unaprjeđivanje socijalnih vještina. U pozitivnoj klimi povjerenja, primjenjujemo interaktivne metode putem diskusija, razmjene iskustava, kritičkog razmišljanja, aktivnog slušanja. Otvoreno progovaramo o različitim životnim temama, predrasudama, donosimo fotografije iz djetinjstva, evociramo uspomene. Učimo o empatiji , uspješnoj komunikaciji i zauzimanju za sebe. Nabrojat ću samo neke od tema koje smo prošli: „ Moja priča“, „ Moj problem u tvojim očima“, „ Podvuci crtu“, „Suradnja u grupi“ i mnoge druge.

Snažna pripadnost grupi i međusobna podrška unutar članova potrebna je u svim situacijama, pa tako i u ovim izazovnim vremenima. Osim unaprijed pripremljenih radionica, uvijek je dobrodošla inspiracija iznutra, tako da smo naše vrijeme posvetili i ovim temama:“ Imam Covid“, „ Ružne riječi“, „ Potres“,“ Moj dida i ja-prijatelja dva“, „Žena, majka, braniteljica“.

Ova hvale vrijedna inicijativa i sudjelovanje u projektu braniteljima i članovima njihovih obitelji donosi višestruke koristi, zadovoljava socijalnu potrebu za druženjem, boljem spoznavanju sebe i drugih, jača osjećaj pripadnosti, povjerenja i potpore. Iako pomalo sumnjičavi na samome početku, svoju želju za sudjelovanjem branitelji iskazuju i redovitim dolascima, kao i aktivnim sudjelovanjem u radu. Nakon nekoliko mjeseci provedbe psihoedukativnih radionica, u srpnju 2020.godine provela sam evaluacijski upitnik s ciljem dobivanja povratnih informacija o provedbi projekta. Uz visoke ocjene i izraženo zadovoljstvo i isticanje pozitivne atmosfere na postavljeno pitanje:“ Po čemu ćete pamtiti druženje i rad na radionicama?“, članovi grupe odgovaraju (citiram):

–          “što možemo o svemu razgovarati”,

–          “što smo se ponašali kao obitelj, bez kompleksa i ustručavanja iznosili svoja mišljenja”,

–          “što smo se još više zbližili”,

–          “kolektivni duh, dobra i pozitivna vibra”,

–          “po druženju, opuštenoj atmosferi”,

–          “što su svi mogli pokazati dobre i loše osobine samoga sebe iako toga možda nisu bili svjesni”,

–          “što smo svi jednaki u svemu”,

–          “što su svi bili izuzetno iskreni, bilo je puno zanimljivo, uspješno”,

–          “po fantastičnoj atmosferi”,

–          “upoznavanje svih članova Udruge”,

–          “dobro društvo, zanimljive teme”,

–          “što sam upoznao samoga sebe i ostale prijatelje”.

Uviđajući višestruke dobrobiti rada na sebi svi anketirani sudionici izjavili su da bi i drugima  preporučili rad u psihoedukativnim radionicama.

Gazimo hrabro i u drugu godinu našeg zajedničkog rada… Cilj je da se i dalje osjećamo dobro sami sa sobom i drugima, da bolje upoznamo sebe, gradimo odnose međusobnog uvažavanja, jačamo samopouzdanje te unaprjeđujemo odnose s drugima. Radeći na osobnom razvoju i integrirajući naučene socijalne vještine u svakodnevni život činimo dobro za sebe i druge.

Umjesto zaključka još jednom najiskrenije zahvaljujem svim sudionicima za rad i aktivno sudjelovanje, a predsjedniku udruge Goranu Kosoru na ukazanom povjerenju!

 S poštovanjem,

Jasminka Mladinov, prof. ped. i psih.

Posted in OBAVIJESTI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *