Menu Close

Posjet gradu Vukovaru

Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit organizirala je, od 28. do 30. travnja 2006. godine, na 15. godišnjicu stradavanja Vukovara, posjet Gradu heroju.

Čak 120 članova ove udruge posjetilo je Ovčaru, Memorijalno groblje u Vukovaru, Središnji križ na Dunavu, Trpinjsku cestu sa grobljem tenkova i spomenikom legendarnom generalu Blagi Zadri, spomenik braniteljima u Jarmini i Komletincima i prvim hrvatskim pilotima u Otoku te na povratku spomenik Josipu Joviću na Plitvicama.

U Vukovaru je uslijedio lijep doček od Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata vukovarsko-srijemske županije koji su uz predstavnike sela, gradova i općina kroz koje se prolazilio, tijekom cijelog boravka bili ugodni domaćini.

Tom prilikom na zajedničkom druženju Brodosplitovim su se veteranima pridružili Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije i Tomo Šarić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Uspostavljeni su prijateljski odnosi i postignut dogovor za intezivnijom i čvršćom suradnjom.
Posjet Vukovaru unio je osjećaje tuge i ponosa među članove Udruge, budući da se u Vukovaru može na jednom mjestu doživjeti sva dubina tragedije i patnje hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.

Splitski veterani bili su neugodno iznenađeni ponašanjem i incidentnim izazivanjem dijela srpskog stanovništva, poglavito djece u Borovom Selu, na mjestu masakra i tragične pogibije dvanaestorice hrvatskih redarstvenika, i to u prisutnosti tamošnje policije.

Stekao se dojam da rat u Vukovaru nije stao, pa su članovi splitske Udruga poručili da neće stati u borbi za dignitet Hrvatske, naglasivši da neće dozvoliti da zlo zaborava prekrije istinu.