Menu Close

Neraskidiva je veza hajdukovaca i škverana

02/11/12 – Članovi Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit – podružnica HNK Hajduk, položili su danas vijence i zapalili svijeće, prvo na Poljudu na spomen ploču članovima Torcide poginulim u Domovinskom ratu, a potom u Parku hrvatskih mučenika u Brodosplitu, pred spomenik poginulim pripadnicima “škverskog bataljuna”.
 Naime, neraskidiva je veza škverana i hajdukovaca, koji su među prvima u Splitu ustali u obranu Domovine. Tako se 20-ak djelatnika Radne zajednice, trenera i prvotimaca aktiviralo na čuvanju poljudskog stadiona, te Hajdukovih objekata, kao i na organiziranju pomoći za pripadnike pričuvnog sastava MUP-a i ZNG-a.
 Dana 10. kolovoza 1991. svi do tada samoorganizirani djelatnici HNK-a Hajduk i formalno su se priključili 1. bojni 114. brigade HV-a. Angažirani su na drniškoj bojišnici, a dijelom i na južnom bojištu.
 Svakako treba istaknuti i da je pred ulazom u Hajduk, u rujnu 1991. snajperom iz Lore, koju su tada još držali pripadnici JNA, ranjen Goran Zlopaša, bivši junior Hajduka i kasniji golman Splita, danas predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit. Srećom, nije poginuo, ali je ostalo zabilježeno da je baš pred Hajdukom tijekom Domovinskog rata ranjen prvi hrvatski vojnik u Splitu.
 Tih dana, polažući vijence za sve poginule pripadnike Torcide, te “škverskog bataljuna” prisjetili su se, uz  Strinića, i Ante Miše, Domeniko Sizgoreo, Siniša Jalić, Ivan Balić. Ivica Rogić, Tomo Lauš, Nikola Perkušić, Duje Bilić, Ante Benzon, Ivan Maleš, Goran Kosor, Goran Pivac, Jozo Šalov i Joško Skejić.
 A sve pod motom – “da se ne zaboravi”.