Menu Close

Dvadeseta obljetnica osnutka “škverskog bataljuna”

16/10/10 – Otkrivanjem spomen ploče na zgradi Uprave splitskog brodogradilišta, 16. listopada 2010. godine obilježena je dvadeseta obljetnica osnutka II. policijskog bataljuna, poznatijeg kao “škverski bataljun”.
Ploču je postavila Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit, a odana je počast dvadesetorici škverana koji su svoje živote položili na oltar domovine.


U svom obraćanju, dopredsjednik Udruge, Ivan Maleš izrazio je potrebu za očuvanjem digniteta Domovinskog rata, koja je poslije 20 godina još jača, jer smo svi svjedoci inverzije u kojoj se agresori tretiraju kao žrtve, a žrtve kao agresori, tako neprijatelji istine promiču tezu da srpska agresija nije bila grijeh, a hrvatska obrana jest, te se srpski zločini kite trofejima nevinosti, a onda istinska žrtva i nevinost prisiljena je braniti samu sebe.
– Iz II. policijskog bataljuna izrasla je 114. brigada. Škverane je samo žica dijelila od ratne luke Lora. Pripadnici škverskog bataljuna kontrolirali su prilazne ceste gradu, a svoj najveći obol dali su 6. svibnja 1991. kada su pred zgradom Banovine stali u obranu slobode i poslali jasnu poruku u Beograd – kazao jeIvan Maleš, dopredsjednik Udruge veterana Brodosplita.


Škverski je bataljun brojao 340 pripadnika, a njegov prvi zapovjednik bio je pokojni Stipe Bilokapić. Čast otkrivanja spomen ploče pripala je splitsko-dalmatinskom županu Anti Sanaderu, uz nazočnost dožupana Luke Brčića, dogradonačelnika Grada Solina Joška Delale, izaslanika Grada Splita Zdravka Parčine, zamjenika PU splitsko- dalmatinske Ive Labrovića, načelnika Sektora policije Slobodana Marendića, , predsjednika HVIDR-e Split Maria Tomasovića, zamjenika direktora Brodosplita Andre Jašića, članova udruga udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja, hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, pripadnika MUP-a, članova Skautskog kluba ”Marjan” i ostalih gostiju.

– Ne smijemo dopustiti da se prošlost zaboravi i da povijest pišu oni koji nisu željeli hrvatsku državu jer bi oni zasigurno napisali neku drugačiju povijest – kazao je župan Sanader.


Naglasio je kako će baš iz toga razloga Županija uvijek podržavati ovakve i slične akcije. Nakon otkrivanja ploče koju je blagoslovio Ante Kekez, župnik samostana Sv. Ante, izaslanstva Županije, Uprave Brodosplita, PU Splitsko-dalmatinske, Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit te članovi obitelji poginulih branitelja položili su vijence na spomeniku u parku Hrvatskih mučenika koji se nalazi u krugu brodogradilišta.


Spomen-ploču, poklon Udruzi veterana Domovinskog rata Brodosplit izradio je Ivan Gotovac, te ovim činom zajedno sa hrvatskim braniteljima odao počast svim poginulim, mučki ubijenim i nestalim hrvatskim domoljubima na slavu i vječni spomen.