Menu Close

22. Obljetnica osnutka ‘Škverskog bataljuna’

16/10/12 – Članovi Udruge veterana Domovinskog rata “Brodosplit” Ivan Maleš, Goran Kosor, Branko Jelavić, Igor Arapović i škveranka Nevenka Vuletić polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih mučenika i ispred spomen ploče na upravnoj zgradi u Brodosplitu prisjetili su se dana ponosa i slave hrvatskog naroda, svojih poginulih i umrlih suboraca, kada su točno prije 22 godine stali na branik Domovine, nadajući se da zlo zaborava neće prekriti istinu. Na taj su način obilježili i dan svoje udruge.
 Drugi policijski bataljun, poznatiji kao “Škverski bataljun” osnovan je 16. listopada 1990. godine i bio je preteča i osnovica postrojbi izniklih iz znoja i krvi škverskih radnika. Upravo je iz škverskog bataljuna izrasla 114. brigada HV-e, prva pričuvna postrojba oružanih snaga formirana 1. lipnja 1991.godine.


 Prvi zapovjednik škverskog bataljuna bio je danas pokojni Stipe Bilokapić, pukovnik HV-a; njegov zamjenik pukovnik Josip Tešija; zapovjednici satnija bili su bojnik Frane Juras, satnik Nenad Tomić i zastavnik Miljenko Ursić. Milan Kuzmanić, ispred MUP-a, bio je zadužen za ustroj, popunu i nabavku naoružanja. Bataljun je formacijski brojao 340 pripadnika. U tim, za hrvatski narod i njegovu državu, sudbonosnim trenucima bataljun je odigrao odlučujuću ulogu u suprotstavljanju nadolazećoj otvorenoj velikosrpskoj agresiji.


Bataljun je imao zadaću čuvanja vitalnih objekata u “škveru”, Gradu Splitu, Solinu i Kaštelima, obavljao je kontrolu prometnica i barikada. Odijeljeni tek žicom od ratne luke “Lora” iz koje su prijetile tisuće cijevi , pripadnici škverskog bataljuna svojom hrabrošću, odlučnošću i organiziranošću uspjeli su sačuvati “škver”, te odvratiti neprijatelja od nauma da ruši i zauzima Split.

 Svoj obol pripadnici ovog bataljuna dali su 6. svibnja 1991. godine, kada su zajedno s ostalim radnicima škvera i građanima Splita hrabro pred Banovinom stali u obranu slobode i neovisnosti hrvatske nam domovine.
 Bataljun je imao niz važnih zadaća u tada ratom ugroženom Gradu: osiguranje vojarne “Lora”, vojarne “Visoka”, kontrolu prometnica u Gradu, uz istodobne aktivnosti oko organiziranja proizvodnje naoružanja i opreme za potrebe obrane Republike Hrvatske.