Menu Close

19. obljetnica osnutka ”škverskog bataljuna”

U povodu 19. obljetnice osnutka II. policijskog bataljuna poznatijeg kao “škverski bataljun”, što je i ujedno dan Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit, 16. listopada 2009. godine odana je počast žrtvama i obilježen ovaj dan ponosa škverskih branitelja.


Ovaj bataljun bio je temelj 114. brigade HV-a, te je poslije iznjedrio 158. brigadu i 6. domobransku pukovniju.
U parku Hrvatskih mučenika u krugu Brodosplita, obitelji poginulih, članovi UVDR Brodosplit,Andro Jašić, u ime Uprave Brodosplita, Damir Gabrić, u ime župana splitsko-dalmatinskog, splitski dogradonačelnik Jure Šundov, Joško Delale, u ime Grada Solina, i Mario Tomasović, predsjednik HVIDR-e Split, položili su cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježje dvadesetorici poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.


Nakon polaganja služena je sv.misa u crkvi sv. Ante u Poljudu koju je predvodio fra. Ante Kekez.
U 18 sati održan je redovni godišnji izvještajno-izborni Sabor Udruge u kino-dvorani HNK Hajduk, koji je vodio predsjednik Udruge Goran Zlopaša. Saboru Udruge uz članove nazočili su i župan splitsko- dalmatinski Ante Sanader koji je i pozdravio nazočne istaknuvši da Udruga svojim radom i entuzijazmom, brigom za branitelje, ulaganjem u mlade, njegovanjem i čuvanjem digniteta Domovinskog rata, zaslužuje pažnju, ne samo župana nego i šire. Također je naglasio da će Županija i dalje, kao i do sada pomagati rad ove Udruge, kao i njene članove. Uz župana Saboru su prisustvovali i predstavnici HVIDR-e Split. Za predsjednika Udruge jednoglasno je, treći put za redom izabran, Goran Zlopaša.