Menu Close

18. obljetnica osnutka ”škverskog bataljuna”

Članovi Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomenik poginulim braniteljima u Parku hrvatskih mučenika u Škveru, te misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Poljudu i skupštinom u prostorijama HNK ”Hajduk” na Poljudu, 16. listopada 2008. godine obilježili su 18. obljetnicu osnivanja Drugog policijskog bataljuna i Škverskog bataljuna, te 11. godina od osnivanja Udruge.
Naime, temelj 114. brigade bila je 1. bojna, tzv. „Škverski bataljun“, koji je osnovan 16. listopada 1990. godine kao Drugi policijski bataljun,. Postrojba koja je počela djelovati u siječnju 1991 bila je sastavljena od škverskih dragovoljaca.
Poslije 1. lipnja i osnivanja 114. brigade škveranima se priključuju i dragovoljci ostalih splitskih poduzeća: Diokoma, HPT-a, Dalme, Prometa, Koteksa, Brodomerkura, te dragovoljci iz Omiša, Solina, Trogira i Dugopolja. Time je stvorena snažna brigada čiji je stožer bio upravo u Brodosplitu.
Podsjetimo, prvi zapovjednik Škverskog bataljuna bio je pukovnik Stipe Bilokapić, a načelnik stožera pukovnik Josip Tešija. Prvi zapovjednik 114.brigade bio je brigadir Ante Čatlak. Pripadnici Škverskog bataljuna, kao i 114. brigade, sudjelovali su u većini akcija na drniškom i južnom ratištu, te u operacijama Zima 94, Ljeto 95 i Oluji.