Menu Close

18. obljetnica osnutka 114. brigade H.V.

Polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa na groblju Lovrinac, te paljenjm svijeća na spomen-obilježje poginulih hrvatskih branitelja u Parku hrvatskih mučenika u Škveru, 1. lipnja 2009. godine Udruga veterana Domovinskog rata Brodosplit proslavila je 18 godina ustrojstva 114. brigade H.V., prve pričuvne postrojbe Zbora Narodne Garde.
Temelj 114. brigade bila je 1. bojna, tzv. Škverski bataljun, koja je osnovana u listopadu 1990. godine kao II. Policijski bataljun, te svoje djelovanje započela u u siječnju 1991. godine, a bila je sastavljena od škverskih dragovoljaca. Ubrzo su se škveranima priključile dragovoljačke postrojbe iz većih splitskih poduzeća: Koteksa, Dalme, HPT, Brodomerkura, Prometa, Slobodne Dalmacije, kao i dragovoljačke satnije iz Žrnovnice i „Putalj“ iz Kaštela (lovci).
Svoj nemjerljiv doprinos pripadnici 114. brigade dali su u oslobodilačkim operacijama ‘’Peruča’’, ‘’Maslenica’’, ‘’Zima 94’’, ‘’Ljeto 95’’ i ‘’Oluji’’. Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo 7900 branitelja od kojih je 88 položilo život za slobodnu Hrvatsku.
Uz brojne članove Udruge, pripadnike 114. brigade, obitelji poginulih hrvatskih branitelja i predstavnike stradalničkih udruga obilježavanju su nazočili:
– 114.br. zapovjednici brigade; brigadni general Slaven Zdilar u pratnji pukovnika Marka Skeje i bojnika Ljube Marasović,
– udruga roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu,
– predstavnici Hvidri gradova i općina iz kojih je nastala 114.brigada,
– predstavnici Splitsko-dalmatinske županije,
– predstavnici grada Splita na čelu s gradonačelnikom Ivanom Kuretom,
– predstavnici grada Solina na čelu s gradonačelnikom Blaženkom Bobanom,
– predstavnici grada Omiša na čelu s gradonačelnikom prof. Ivanom Škaričićem, i redstavnici općine Dugi Rat s donačelnikom Domagojem Vukovićem.
Pored navedenih obilježavanju je također nazočilo i izaslanstvo HRM-a, predstavnici HNK Hajduk Split, te predstavnici ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
Vijence u Brodosplitu u Parku hrvatskih mučenika položili su izaslanstva Škvera na čelu s Androm Jašićem, pomoćnikom direktora, i Udruge branitelja Brodosplita.
Na groblju Lovrinac odrješenje je dao don. Branimir Projić, a Svetu misu u samostanu Sv. Ante na Poljudu predvodio je fra. Ante Kekez.